Mercury Theatre, Essex

The Mercury Theatre in Colchester, Essex, produces diverse and exciting programmes of unique, insightful and incisive theatre. Although the theatre itself is nearly 50 years old, the foundations of the company began in the 1930s after the formation of the Colchester Repertory Company was established in 1937 by Robert Digby and Beatrice Radley.

In 1968, the Colchester New Theatre Trust was formed to find a potential site for a new theatre and to oversee construction. The Mercury Theatre, designed by Norman Downie, opened on 10th May 1972, after a successful fund-raising campaign, supported by a large grant from the Borough Council.

The Mercury is described as ‘an artistic powerhouse in the East’ – a vital, vibrant, welcoming centre of culture for the people of Colchester, Essex and beyond. The theatre takes its name from the Roman messenger god, Mercury, whose job it was to connect people.

From the initial concept and designs back in 2016, together with its partners Colchester Borough Council and Colchester Borough Homes, the theatre has made every effort to ensure that its building is as environmentally friendly as possible. The theatre is also committed to working in partnership with Colchester Borough Council to implement its Climate Emergency Action Plan (January 2020) and help to build on its successes to ensure that Colchester leads the way in environmental standards for residents and visitors alike.

Its policy is to maintain a working environment that, where reasonably possible, strives to promote energy efficiency, recycling of waste materials and the use of recycled products in the pursuit of creating an economic, efficient and environmentally friendly workplace. It will strive to not only comply with all relevant environmental legislation, regulations and requirements but where it can exceed these requirements.

Dextra played its part in that journey by working with its customer CES – Colchester Electrical Services, and consultant Stephen Watts to design and supply lighting for the theatre’s redevelopment and refurbishment programme driven by its Environmental Programme. This included the refurbishment of the existing building as well as a new extension.

THE SOLUTION

The main focus of the lighting specification was to achieve a high BREEAM rating using a combination of LED lighting and controls system while creating a visually interesting environment for both staff and visitors. Dextra overcame several challenges with the extension to the existing building with shallow ceiling voids and existing structure, such as ducting that needed to be worked around.

Also, a decision was made to offer the E:cue control system, specified by LEDextra, as this system offers the option to add in DMX colour changing products at a future date.

The Theatre Green Room required a halo effect from a ceiling mounted product in the Green Room, the Discalo LED was the perfect choice and four standard and one AT3 version of the product were installed to help deliver efficiency as well as improving the aesthetics.

Meeting the need for a cost-effective amenity type fitting for the stairwells in the building, 24 standard Amenity Decorative LED’s and 57 of the AT3 version were supplied as C83 for front of house and C84 for back of house. The Amenity Decorative LED is manufactured from injection moulded polycarbonate with an opal diffuser and comes with a range of optional coloured ring attachments and semi recessing kits.

Outside, wall-mounted around the whole of the exterior of the theatre building was the Amenity Exterior Grille. With 15 standard and 26 AT3 versions installed.

Also, from the same family of products, Dextra’s Amenity Plus LED Square was used as a wall-mounted product on the project in the back of house corridors and the front of house store rooms and toilets, with 32 standard and 24 AT3 versions supplied. In this case, various lumen outputs were used to suit the scheme, all white body with opal diffuser, including a split of R25 and R25C and non-sensored depending on the requirements, as well as C83 for front of house, C84 for back of house.

To deliver the clients need for a suspended and continuous run product, the Element LED was installed in the theatre’s creative learning space and rehearsal room. 74 of the standard version and 16 of the AT3 were supplied along with a mix of 1260mm and 1500mm for different rooms. The Element LED is suitable for suspended installation in both continuous run and standalone formats with bidirectional output, 40% up, 60% down. This versatility is combined with a shallow body profile and glare compliant diffuser providing a sleek appearance and compliance with the glare regulations of BSEN 12464 for use in offices and schools.